Snelkookpan

‘Kopgroep’ brainstormt over toekomst Ter Aa

 

Zo’n 25 creatieve geesten en vrije denkers uit Erp waren op woensdag 9 december in Ter Aa aanwezig om te brainstormen over de toekomst van Ter Aa.

 

Even kort de aanleiding: het gemeenschapshuis Ter Aa is eigendom van de gemeente Veghel, maar wordt sinds bijna 3 jaar intussen beheerd door de Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Erp (SBGE). De vraag die de stichting bezighoudt is: hoe kunnen we van het gemeenschapshuis een levendig ontmoetingscentrum van Erp maken?

“Daar kunnen we als stichting wel ideeën over hebben”, stelt Kees Bressers, voorzitter van SBGE, “en die hebben we natuurlijk ook, maar als het een bruisend dorpshuis moet worden, dan moeten die ideeën over dat huis vooral ook uit het dorp zelf komen. Bovendien: wij hebben lang niet alle wijsheid en creativiteit in pacht.”

En dus nodigde de stichting een afvaardiging van de Erpse gemeenschap uit, een selectie van ‘vrije denkers’, jong en iets minder jong, om eens een avond te komen brainstormen over de toekomst van Ter Aa. Durf te dromen, luidde de opdracht. En denk vooral niet in beperkingen, maar in kansen.

 

Kantine als een snelkookpan

In groepjes van telkens wisselende samenstelling lieten de deelnemers hun ideeën los op de thema’s ‘Kunst en cultuur’, ‘Sport en Spel’ en ‘Zorg en ontmoeting’. Er werd hardop gedroomd, gefilosofeerd, er werd niet geschroomd om knuppels in het hoenderhok te gooien, er werd gediscussieerd en heel praktisch en nuchter gedacht ook. Twee uur lang was de sportkantine van Ter Aa een snelkookpan, waar de deelnemers hun ideeën, dromen en commentaren als ingrediënten in kwijt konden. Met als ultieme doel: een gerecht bereiden waar straks, ooit, heel Erp van smult.

 

Het kan!

Belangrijkste conclusie: het kan. Ter Aa kan het ontmoetingscentrum in Erp worden. Waar – om maar eens een voorbeeld van een idee te noemen - op woensdagmiddagen een instuif plaatsvindt, een vrije inloop om sport en spel te beleven. Waar een krachthonk is waar sporters van omliggende verenigingen gebruik van kunnen maken. Waar exposities plaatsvinden, lezingen, workshops. Waar kinderfeestjes worden gehouden, waar kan worden geknutseld, gekookt, gelezen. Waar ondernemers elkaar ontmoeten. Waar wordt vergaderd en gewerkt. En waar – misschien was dat wel het meest fantasierijke idee – ooit op het dak wordt gehockeyd.

Het kan. Een open centrum waar jong en oud elkaar tegenkomt, zeven dagen per week. Ter Aa als een smeltkroes van initiatieven. Maar, zo was iedereen het er over eens, het pand zelf moet daarvoor echt drastisch op de schop. “Klopt”, stelde Kees Bressers, “Dat weten we. Het pand heeft een gesloten karakter. Dat kan beter. Veel beter. En dat gaat in de toekomst ook gebeuren. Maar voorlopig moeten we daar met zijn allen even doorheen prikken. Eerste taak is om met de ideeën aan de slag te gaan. Pas als die hun weg vinden, kunnen we concreet gaan denken aan verbouwen.”

 

Waardevolle avond

Met vijftien flip-overvellen aan nieuwe ideeën kon de stichting na tienen weer naar huis. “Voor ons is dit een heel waardevolle avond geweest”, zegt Kees Bressers. “Mooi om te zien hoe enthousiast iedereen meedacht. We gaan nu eerst alle ideeën eens op een rijtje zetten. En daarna: aan de slag ermee, liefst met zo veel mogelijk mensen.”